Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Tilmeld nyhedsbrev
PatientDoktor

Nyheder:

Soleksem

Hvad er soleksem
Ca. 15 % af den danske befolkning lider af soleksem (lysudslæt) - et udslæt med små, røde og MEGET kløende knopper eller blærer, som udløses af solens stråler på huden. Eksemet ses oftest i ansigtet, på halsen og på brystet, men kan opstå over alt på kroppen, hvor huden er udsat for stærkt lys.
 
Modsat en solskoldning viser soleksem sig ikke umiddelbart efter, at du har opholdt dig i solen, men først som en forsinket reaktion 1-3 døgn senere.
 
Hvem får soleksem?
Soleksem ses oftest hos personer mellem 10 og 30 år og oftest hos piger og unge kvinder.
Jo lysere og mere sårbar hud du har, des større er risikoen for at udvikle soleksem.
 
Hvorfor får man soleksem?
Man ved ikke, præcis hvordan soleksem opstår, eller hvorfor solens stråler har denne virkning på nogle menneskers hud. Man mener dog, at eksemet skyldes en øget lys-overfølsomhed, som får immunforsvaret i huden til at reagere på solens ultraviolette stråler.
 
Nogle mennesker er overfølsomme over for UVA-stråler, andre over for UVB-stråler og endelig er nogle overfølsomme over for begge typer af ultraviolet lys.
 
Din hud er mest sårbar over for det ultraviolette lys først på sæsonen, når den endnu er bleg. I løbet af sommeren, når huden blevet solbrun, vil pigmentet beskytte mod udbrud af eksem. Vær derfor ekstra påpasselig med at forebygge både soleksem og skoldninger i de tidlige forårs- og sommermåneder. Det samme gælder, når du om vinteren rejser på sol- eller skiferie, hvor du udsættes for meget lys.
 
Forebyggelse af soleksem
Hvis du ved, at du har tendens til soleksem, er det en god idé, at du tager dine forholdsregler, når du udsætter din hud for sollys.
 
Udløses din soleksem af solens UVB-stråler, vil du kunne forebygge udbrud ved fra sommerens begyndelse (allerede sent forår) at smøre din hud med en almindelig solfaktor-creme. Start med en høj faktor (fx faktor 15) og trap langsomt ned hen over sommeren.
 
Udløses din soleksem af solens UVA-stråler, har du brug for en solcreme med et ekstra høj UVA-beskyttelse (det som også kaldes fysisk filter).
 
Følg desuden de generelle solråd:
  • Undgå middagssolen mellem kl. 12-15!
  • Søg skygge, brug let tøj og solhat som beskyttelse!
  • Brug solcreme med mindst faktor 15 og brug rigeligt!
  • Brug solcreme med både UVA og UVB filter!
  • Sørg for at smøre dig ind, inden du går ud i solen!
  • Pas særligt på i omgivelser med fx vand og sne, som kan reflektere og forstærke solen!
Behandling af soleksem
Dæk det eksemramte hudområde til med tøj, så det ikke udsættes for yderligere sollys, og smør evt. med et kløestillende præparat eller hormoncreme, som kan lette symptomerne.
 
Er du meget plaget af soleksem kan du af din egen læge blive henvist til en hudlæge, som kan give dig en type lysbehandling, som hærder og forbereder din hud på solens stråler.
 
Mange vil opleve de samme symptomer af soleksem hvert år i en kortere eller længere årrække, hvorefter eksemet helt kan forsvinde for aldrig at komme igen.
 
Andre former for lysoverfølsomhed
Lysoverfølsomhed kan i sjældne tilfælde skyldes andre og alvorligere tilstande sygdomme end soleksem. Du bør derfor konsultere din læge for at få fastslået, at der ikke er noget alvorligt på færde.
 
Læs mere om solbeskyttelse
 
  
Tilbage     Udskriv
 
 
 
 
 
Solfilter
Køb solcreme med både UVA- og UVB-filter.
 
 
 

SPONSOR: