Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Tilmeld nyhedsbrev
PatientDoktor

Nyheder:

Pigmentpletter - hvornår skal du reagere?

Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter er alle et udtryk for, at hudens farvestof melanin er på overarbejde. De udløste brune, rødlige eller sorte pigmentpletter bør man tage sig af og dernæst forebygge fremover.

Af læge, ph.d.  Annesofie Faurschou.

Pigmentforandringer i huden er et almindeligt hudproblem og er oftest ufarlige, men de kan være et tegn på overdreven udsættelse for sollys, hvilket øger risikoen for hudkræft. De kan også være tegn på en anden sygdom.

Det der sker i huden er en såkaldt hyperpigmentering, hvor de pigmentdannende celler danner for meget pigment i form af farvestoffet melanin, som kan farve et lokaliseret område af huden brunt, rødligt eller sort.

Mange typer af pigmentpletter bliver med tiden bleget for til sidst over tid at forsvinde helt, men det er bestemt ikke alle, og derfor bør man selv holde øje med dem og reagere, hvis de ikke forsvinder eller udvikler sig.
 

Hvad kan du selv gøre?

Det vigtigste er, at man undgår sol, da sollys kan stimulere dannelsen af nyt pigment og forværre tilstanden. Hvis man færdes i solen, skal man derfor anvende solcreme med høj solfaktor mod både UVB- og UVA-stråler.

Solcremen skal ikke kun påsmøres, hvis man skal på stranden, men også på almindelige dage, da bare en lille soldosis for eksempel på en gåtur kan forværre pigmentpletterne.

På paletten af pigmentpletter finder man både de helt uskyldige, der kan forsvinde igen, men man finder desværre også dem, der kan være et tegn på alvorlig sygdom for eksempel modermærkekræft. Derfor er det altid en god idé at opsøge din praktiserende læge for at få afklaret den udløsende årsag, hvis man er i tvivl.

Nogle pigmentpletter kan en hudlæge desuden behandle med bestemte blegecremer eller laserbehandling. Når pigmentpletterne er svundet, vil huden være disponeret for at blive pigmenteret igen. Man skal derfor anvende høj solfaktor i et til to år efterfølgende. Derefter vil huden som regel blive pigmenteret normalt igen uden at danne pigmentpletter.

Pigmentpletter kan som nævnt være modermærker og modermærkekræft, og det kan du læse mere om her.
 

Guide til pigmentpletter

Fregner, efelider, ser man hyppigst hos personer med lys hudtype, og de har en arvelige tendens. Fregner opstår især på steder, som har været udsat for sol. De bliver forstærket af sollys og bleges igen om vinteren.

Leverpletter, solares lentigines, er permanente og opstår som følge af solskader. Man finder dem oftest i ansigtet og på hænderne, hvor særlig meget sollys har ramt. Antallet af leverpletter bliver øget med alderen.

Melasma er kendetegnet ved store plamager med øget pigmentering typisk på kinder og i panden. Melasma opstår i tilslutning til hormonelle forandringer såsom graviditet (chloasma) og østrogenbehandling for eksempel p-piller eller menopausal hormonbehandling. Melasma forekommer hyppigere hos personer med mørke hudtyper og forværres af sollys.

Linea fusca er en mørk lodret streg midt på maven på gravide kvinder. Dette er ligesom melasma et resultat af øget østrogenniveau under graviditeten, som stimulerer dannelsen af pigment. Det er en myte, at længden af stregen skulle sige noget om barnets køn.

Betændelsestilstande i huden kan føre til øget dannelse af pigment.  Rød irriteret hud for eksempel efter akne eller andre typer af ar stimulerer dannelsen af pigment, og sollys forværrer igen processen. Hudsygdomme med betændelsestilstande i huden såsom psoriasis og eksemer samt visse behandlingstyper af hudsygdomme såsom tjære, PUVA, a-vitamin eller laser kan ligeledes forårsage øget pigmentering.

Parfume eller visse plantesafter på huden for eksempel fra bjørneklo kan i kombination med sollys medføre øget pigmentering (henholdsvis Berloque-dermatitis og fytofotodermatose).

Café au lait pletter er skarpt afgrænsede lysebrune pletter. De ses hos 20 procent af befolkningen. Hvis der i løbet af et barns første leveår opstår mindst seks pletter større end fem millimeter, skal man være opmærksom på sygdommen neurofibromatose (morbus Recklinghausen), hvor man også kan se fregner i armhulen.

Bestemte typer af medicin kan gøre huden mere følsom over for sollys eller medføre pigmentpletter helt uden udsættelse for sollys.

Visse sygdomme kan forårsage øget pigmentering eksempelvis Addisons sygdom, Peutz-Jeghers syndrom, Xeroderma pigmentosum og skrumpelever.

Præmaligne forandringer, aktinisk keratose (AK) også kaldet solkeratose er et forstadie til kræft. Er du i tvivl, bør du opsøge din læge. Du kan læse mere her 

  
Tilbage     Udskriv

Pigmentpletter

SPONSOR: