Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Tilmeld nyhedsbrev
PatientDoktor

Svampeinfektioner:

Malassezia (M.) furfur

Malassezia furfur relaterede hudsygdomme

M. furfur dimorf, lipofil gærsvamp, saprofytært (blastosporer) på huden, særligt i de seboroiske områder.
 
Fire relaterede hudsygdomme:

   1. Pityriasis versicolor
   2. Pit. O follikulitis
   3. Seborrhoisk eksem
   4. Head-and Neck dermatitis
 
  
 
Svampen er i dens myceliedannende form årsag til pityriasis versicolor. Ved Malassezia follikulitis drejer det sig om en okklusion af talgkirtler med ophobning af blastosporer, som udløser et inflammatorisk respons med intensiv kløe og rødme.
 
Seboroisk dermatitis og psoriasis i ansigtet er ligeledes udtryk for en inflammatorisk proces udløst af M.furfur. En variant af atopisk dermatitis, såkaldt 'head and neck dermatitis' er også relateret til M.furfur, idet man hos disse patienter har påvist en specifik IgE betinget hypersensibilitet mod svampen. De tre sidstnævnte er således ikke egentlige mykoser, men hudlidelser, der kan forværres ved kolonisering med M. furfur.
 
 
 
Pityriasis versicolor
 
Mild, overfladisk mykose, primært lokaliseret til seborrhoiske områder. Elementerne kan være let erytematøse, infiltrerede, brunligt skællende eller hypopigmenterede hos patienter efter soleksponering. Disponerende faktorer er varme, solarium og klimatiske forhold.
 
Differentialdiagnoser er bl.a. eksem, pityriasis rosea og leukoderma.
 
 
 
Behandling af pityriasis versicolor
 
Behandlingsstrategi
Lokal behandling
Systemisk behandling
Vedligeholdelse og kontrol
 

SPONSOR: