Hjemmesiden har ikke været opdateret siden 2014 og er ikke under opdatering. For at siden fungerer, er det nødvendigt med cookies. De bruges alene til statistik. Når du klikker dig videre på hjemmesiden, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Tilmeld nyhedsbrev
PatientDoktor

Atopisk eksem:

Klinik

Atopisk eksem er stort set aldrig til stede ved fødslen, men kan debutere indenfor den første leveuge. 90% af patienterne med atopisk eksem har fået debut af sygdommen før det fyldte fjerde år.
Hos spædbørn starter eksemet gerne på skalpen og/eller kinderne og spreder sig distalt.
 
Lokalisering af læsionerne
Læsionerne er gerne symmetriske på ekstremiteternes ekstensor sider og på ansigtets konvekse flader. Normalt er den midterste del af ansigtet - specielt næsetippen - samt 'beskyttede områder, der holdes fugtige' som bleområdet, fri for eksem. Hos spædbørn er eksemet næsten konstant tilstede, men bliver fluktuerende når barnet er omkring de 2 år. Hos større børn og voksne er eksemet oftest lokaliseret til fleksor områderne og i ansigt/ hals regionen.
 
Områder med tynd hud er oftest involveret. Den tynde hud medfører, at irritanter, allergener og superantigener lettere kan penetrere huden og fører til en aktivering af hudens immunforsvar.
Det mest dominerende symptom er hudkløe. Den forværres ofte om aftenen, når patienten er træt, og den forværres af varme og sved på huden. Kløen kan være helt uudholdelig. Der er både stor inter- og intra individuel variation af de enkelte læsioners morfologi.  
 
Læsionernes fremtoning
Den enkelte læsions fremtoning afhænger dels af eksemets sværhedsgrad ved undersøgelsen, om der er forværrende faktorer som infektion, kraftig kløe, hudbelastende eksposition eller anden hudsygdom (irritativt/ kontakt eksem) samt af den morfologiske variant af AE. Eksemet kan være velafgrænset og ligne nummulat eksem eller mere diffust, som det oftest ses hos spædbørn, ved infektion eller hvor individet er sensibiliseret overfor specifikke mikroorganismer som fx Pityrosporum ovale (Malessezia furfur).
 
Akutte læsioner består ofte af papler og vesikler på erytematøs og let ødematøs hud. Hvor der ofte er tydelige ekskorationer. Paplerne flyder ofte sammen til større plaque.
 
 
Subakutte læsioner ligner de akutte, men har ofte let skællende forandringer og antydning af likenisering, som er en forgrovning af hudens strukturer.
 
 
 
De kroniske forandringer ses i form af likenisering, som opstår efter langvarigt kradseri og ødem samt postinflammatorisk hypo- eller hyperpigmentering. Pigment forandringerne er reversible og forsvinder, når den underliggende inflammation er i ro. Det tager dog ca. 6 måneder eller mere for fuld repigmentering, og eksposition for sol tidligt i forløbet kan forstærke kontrasten imellem ikke-involveret hud og dyspigmenteret hud.
Læs mere
 
      
 
 
Manifestationer af atopisk eksem på specifikke regioner
 
Dennie-Morgan fure: Ses som symmetriske, enkelt eller dobbelt fold under det nedre øjenlåg hos op til 50% - 60% af AE patienter.
 
 
 
Øjenlågs eksem: Involvering af øjenlågene er meget hyppig og sommetider det eneste symptom på AE. Det kliniske billede varierer fra diskrete tørre skællende forandringer til erytematøs eller hyperpigmenteret og likeniseret hud, ofte med tydelige ekskorationer. Eksem på øjenlågene kan ofte være irritativt eller allergisk kontakt eksem, og allergi udredning er derfor ofte indiceret.
 
 
 
Herthoges tegn: Er udtynding eller fuldstændig manglende lateral del af øjenbrynene. Dette er fundet i op til 39% af AE patienter og kun hos 1% blandt raske kontroller.
 
Ører: Der ses ofte fissurer, rhagader og eksem af den nedre øreflip samt eksem bag øret.
 
Cheilitis: Debuterer oftest hos børn med tørre skællende forandringer på over og underlæbe. Forandringer kan progrediere til kronisk eksematisering af læberne (perioral eksem) med fissurer i mundvigene (angulær cheilitis). Af disponerende faktorer er 'vane slikning' af læberne og konstant eksponering til føde og drikke.
 
Head-and-neck eczema: Eksemet er lokaliseret til det seboroiske område (hoved/hals), hvor Pityrosporum Ovale (=Malassezia furfur) vokser. Eksemet er formentlig relateret til en reel allergi overfor Malassezia furfur. Eksemet bliver kronisk hos ca. 59%, og hos dem ses huden erytematøs, fortykket og med tydelig likenisering. Systemisk pulsterapi med antimykotika har effekt hos flere patienter.  
 
  
 
Brystvorte eksem: Ses hos ca. 12% - 23% af de kvindelige patienter, og er et meget pålideligt kriterium for AE. Det ses som symmetrisk involvering af areola ofte i form af papulovesikuløse forandringer. Amning og friktion er ofte disponerende for eksemets fremkomst.
 
 
Fingerpulpa og håndeksem: Palmart eksem er rapporteret i helt op til 70% af børn med AE.
Non-specifikke irritanter er ofte involveret. Eksem i håndflader er ofte erytematøst med vesikler i den akutte fase, og fortykket, tørt og læderagtigt i den kroniske. Finger pulpa ses ligeledes ofte med hyperkeratoser og fissurer (pulpitis sicca).
Dorsal siden af hænderne kan have lignende forandringer, men da må tilstedeværelsen af et samtidigt allergisk el. irritativt kontakt eksem overvejes. Hos patienter med kronisk håndeksem inklusive patienter med dyshidrosis (pompholyx) er der fundet en øget prævalens af AE på mellem 47% og 64%.
 
Atopiske vinterfødder: Ses specielt på forfoden og tæerne, hvorimod den ikke vægtbærende del af foden (svangen) ofte er eksem fri. Eksemet er ofte erytematøst, tørt og skællende og smertefulde fissurer kan være invaliderende. Tilstanden starter oftest hos børn i skolealderen og forsvinder for de flestes vedkommende i puberteten. Differential diagnoser til atopiske vinterfødder er Juvenil plantar dermatitis, 'atlet fødder' og kontakt eksem.
 
 
  
      
 
 

SPONSOR: